Hästunderstödd terapi - HUT


Samtal samtidigt som man pysslar om hästen.

Vad är HUT? 


Hästunderstödd terapi är ett paraplybegrepp för olika behandlingar där man använder hästen som hjälpmedel. Används inom ridning för funktionshindrade, stressreducerande ridturer, vid NPF-diagnoser, missbruk, psykosociala svårigheter och mycket mer. Annica BL använder hästen i terapin och samtalet. Att avväpnande pyssla med hästen samtidigt som man pratar med en professionell kan kännas tryggt för många. Med samtalsrummet bredvid hästen finns möjlighet att börja samtalet pysslandes med hästen och sedan slå sig ner i en skön fåtölj med hästens rogivande närvaro.


Speciellt bland barn/ungdomar/tonåringar som har haft svårt att lita på vuxenvärlden finner Annica den hästunderstödda terapin särskilt verksam. En möjlighet till återhämtning där barnet ökar sin självkänsla och självförtroende. Många väljer en kombination av ridning och därefter samtal. Då börjar samtalet redan från hästryggen, Annica plockar upp sedan upp essensen i samtalet och fortsätter i samtalsrummet. En kopp varmt i handen och en mjuk filt över benen med hästarnas rogivande tuggande i bakgrunden.

Andra vanliga problem som andra fått hjälp med hos AnnicaBL är ångest, oro, stress, fobier, hälsoångest (hypokondri), PTSD, depression, parterapi, anorexi, OCD, sorg m.m. Man behöver inte ha en diagnos eller ett problem för att gå i KBT, även coachning och personlig utveckling är vanligt.  "Speciellt unga som har svårt att lita på vuxenvärlden finner harmoni med HUT. De ökar sin självkänsla och självförtroende".

I Sverige har hästunderstödd terapi funnits sedan 1950-talet. Det kallas även för ridterapi och Equine Assisted Therapy (EAT). 


Det finns för få och för små studier för att kunna bevisa effekten av HUT, men de studier som finns som visar att hästunderstödd terapi fungerar mot både missbruk, psykisk ohälsa och fysiska besvär. Även SVT har belyst nyttan av att ha med hästarna i terapin i hel serie där flera vittnar om vilken positiv effekt HUT har. Annicas klienter, även de som egentligen inte kommit för hästarna eller till och med varit hästrädda, har känt effekten av hästarnas närvaro i samtalen. 


Tigull 

En terapi-häst som är lugn, trygg och

säker. Tigull älskar att bli ompysslad och promenera i skogen. Han utstrålar lugn och harmoni utan dess like.


Om du bokar en tur i skogen eller om det är första gången du bokar

häst-terapi så är det Tigull du träffar.

 

islandshäst


HÄSTARNA


Villie

Villie är en unghäst som kräver en trygg hand. Han läser av din sinnesstämning innan du känner av den själv. Villie älskar barn, han är nyfiken, smart, pigg och känslig. Han är aldrig dum. När man är med Villie lär man sig ha kontroll på sina känslor då man får ett omedelbart gensvar. Den känslan är oslagbar! 


Villie har extra av allt och är ovärderlig när det gäller stresshantering och personlig

utveckling. 

 

Flisa

Flisa är ett gotlandsruss av sportmodell. Om Flisa får bestämma ska det gå fort och hon älskar att hoppa. Hon har tävlat i både dressyr och hoppning och rids oftast av sin 8åriga ägare. 


Flisa är alltid pigg och glad. Hon är underbar, snäll och trygg i all hantering men i ridningen behöver hon en van ryttare, annars tar hon själv kommandot och då är det full fart framåt. Hon är en bra läromästare. 


Flisa och Tigull är kära och gnäggar ofta om de kommer för långt ifrån varandra. 

ridning
shetlandsponny

Annica BL expertis


Ångestdiagnoser

Stress

Ungdomar/ tonåringar

Relationer

NPF (ADHD & autism)


HUT


- Ökat självförtroende


- Bättre självkänsla


- Rogivande


- För dig som gärna undviker traditionella terapirumBoka HUT hos AnnicaBL

AnnicaBL - KBT & Ridterapi

Copyright © Alla rättigheter förbehållna